Zereskpolo ba morg – en typisk maträtt från mitt hemland Iran

 

 

 

Ingredienser:

·       4 kycklinglår

·       2 dl olja

·       4 msk tomatpuré

·       1 l vatten

·       1 nypa salt

·       1 nypa socker

·       ½ gul lök

·       150 g berberis

·       lite saffran

·       300 g ris

·       1 tsk curry

·       1 msk citron

·       en nypa salt

·       ett  tunt arabiskt bröd

 

Gör så här:

1.       Lägg kycklingen i en kastrull med vatten, salt, lök och curry.

2.       Låt den koka i cirka 20 minuter.

3.        Ta upp kycklingen ur vattnet efter 20 minuter.

4.        Värm en stekpanna och häll i olja.

5.       Lägg kycklingen i stekpannan och stek den tills den får stekyta.

6.       Blanda tomatpure, citron, salt, socker och saffran med kycklingen.

7.       Koka riset i rikligt med vatten i cirka 20 minuter.

8.       Slå bort vattnet genom en sil.

9.       Häll lite olja och lite salt i botten på kastrullen.

10.   Lägg brödet i oljan.

11.   Lägg riset ovanpå brödet.

12.   Lägg ett tyg över kastrullen och lägg på locket.

13.   Låt riset ånga i ca 30 minuter.

14.   Häll olja berberis och lite socker i stekpannan.

15.   Låt koka 1 minut.

16.   Lägg det färdigkokta riset på ett stort fat.

17.   Dela den kokta kycklingen och lägg ovanpå riset.

18.   Dekorera riset med saffran, som lösts upp i ca 2 tsk vatten, och lägg berberisbären på toppen.

 

(Brödet i botten på grytan heter Tahdig.) 

 
 
Amir Alipour 
 
 
Taggar: Iran, Zereshk, kyckling, kycklinglår, mullbär, persisk mat, polo, ris, saffran;

Kommentera inlägget här :