
- 3 auberginer
- 100 g Kashk (koncentrerad saltad yoghurt)
- 6-7 klyftor vitlök
- 3 stora gula lökar
- 1 burk vita bönor
- 100 g ris
- 0,5 kilo lammkött
- 1-2 msk olivolja
- Lite matolja till att steka löken
- 2-3 dl av köttbuljongen
- Kryddor: 1-2 msk salt, 1-2 msk paprikapulver, 5 krm curry, ca 1 tsk Cayennepeppar, ca 1 tsk citronpeppar och 1 tsk gurkmeja
Gör så här:
1. Tvätta riset och låt det ligga i vatten.
2. Skär löken och fräs den i oljan tills den blir hudfärgad och ställ den sedan åt sidan.
3. Lägg lammköttet i en tryckkokare och koka i cirka 2 timmar.
4. Rulla in aubergine i aluminiumfolie och lägg den i en kastrull. Ställ kastrullen på spisen. Låt den stå på hög värme i cirka 30 minuter. Öppna sedan folien och placera den i ugnen i ca 250 grader. Låt stå i ungefär 30 minuter.
5. Ta upp köttet ur tryckkokaren. Lägg det i en skål tillsammans med ca 2 dl av buljongen.
Mosa köttet i buljongen tillsammans med bönorna och alla kryddorna.
6. Koka riset i resten av köttbuljongen. Låt koka i cirka 5 minuter. Sila av riset, men spara ungefär hälften av buljongen.
7. Blanda riset, köttet och auberginerna, och låt ”gröten” puttra på svag värme i ca 40 minuter.
När det är ungefär 15 minuter kvar tills du ska servera:
Tillsätt den rivna vitlöken, olivoljan, kryddorna och kashk. Låt grytan stå på svag värme i cirka 40 minuter.
Rör ofta och noga.
Obs! Ha svag värme och rör ofta, så att "gröten" inte bränner fast i botten.
Häll över en blandning av lite karsk och vatten.
Servera!

- naturell yoghurt som smaksatts med torkad persisk lök, mynta, poneh (en slags persisk basilika) och salt
- tunt persiskt bröd
- färsk lime
- fräst gul lök
- fräst mynta och vitlök