Persisk Halime Bademjan

 
Ingredienser:
  •      3 auberginer

  •      100 g Kashk  (koncentrerad saltad yoghurt)

  •      6-7 klyftor vitlök

  •      3 stora gula lökar

  •      1 burk vita bönor

  •      100 g ris

  •      0,5 kilo lammkött

  •      1-2 msk olivolja

  •      Lite matolja till att steka löken

  •      2-3 dl av köttbuljongen

  • Kryddor: 1-2 msk salt, 1-2 msk paprikapulver, 5 krm curry, ca 1 tsk Cayennepeppar, ca 1 tsk citronpeppar och 1 tsk gurkmeja
 
 

Gör så här:

1.       Tvätta riset och låt det ligga i vatten.

2.       Skär löken och fräs den i oljan tills den blir hudfärgad och ställ den sedan åt sidan.

3.       Lägg lammköttet i en tryckkokare och koka i cirka 2 timmar.

4.       Rulla in aubergine i aluminiumfolie och lägg den i en kastrull. Ställ kastrullen på spisen. Låt den stå på hög värme i cirka 30 minuter. Öppna sedan folien och placera den i ugnen i ca 250 grader. Låt stå i ungefär 30 minuter.

5.       Ta upp köttet ur tryckkokaren. Lägg det i en skål tillsammans med ca 2 dl av buljongen. 
Mosa köttet i buljongen tillsammans med bönorna och alla kryddorna.

6.       Koka riset i resten av köttbuljongen. Låt koka i cirka 5 minuter. Sila av riset, men spara ungefär hälften av buljongen.

7.       Blanda riset, köttet och auberginerna, och låt ”gröten” puttra på svag värme i ca 40 minuter.

 

 

När det är ungefär 15 minuter kvar tills du ska servera:

Tillsätt den rivna vitlöken, olivoljan, kryddorna och kashk. Låt grytan stå på svag värme i cirka 40 minuter.
Rör ofta och noga.

Obs! Ha svag värme och rör ofta, så att "gröten" inte bränner fast i botten. 

Häll över en blandning av lite karsk och vatten.
Servera!

 

Servera gärna Halim Bademjan tillsammans med följande tillbehör:
  • naturell yoghurt som smaksatts med torkad persisk lök, mynta, poneh (en slags persisk basilika) och salt
  • tunt persiskt bröd
  • färsk lime
  • fräst gul lök
  • fräst mynta och vitlök
Till maten dricker man helst dogh (en persisk yoghurtdryck).
 
 
 
Alireza Vaezz 

 

 

Taggar: Iran, dogh, kersk, lime, persisk mat, yoghurt;

Kommentera inlägget här :