Jabrak - vinbladsdolmar från Syrien

 

 Ingredienser:

·      1 kg grötris

·      1 kg nötfärs

·      1 kg fårkött i bitar

·      2 burkar vindruvsblad

·      2 matskedar salt

·      2 teskedar peppar

·      2 dl citron juice

·      2 matskedar margarin

·      2 st skalade vitlöksklyftor

 

Gör så här:

  1. Tvätta riset ordentligt i en skål.
  2. Lägg nötfärsen med riset i skålen och blanda ihop dem.
  3. Häll i peppar, salt, 1dl vatten och margarin i samma skål och blanda ordentligt med händerna. Ha på dig handskar, när du gör detta.
  4. Tvätta fårköttet och lägg det i grytan med vitlöken. (Dina dolmar ska sedan läggas ovanpå fårköttet.)  
  5. Tvätta vindruvsbladen och fyll en kastrull med vatten.
  6. Koka upp vattnet. Sen lägger du vindruvsbladen i kastrullen. 
  7. Låt dem stå 5 minuter på eftervärme.
  8. Det är nu dags att börja forma dina domar. Ta bladen ett och ett. Följ instruktionen här nedanför. 
 
 
 

Rulla dina vindruvsblad så här:

1.     Lägg ett löv upp och ner.

2.     Lägg lite ris i mitten.

3.     Lägg lövet på riset för att rulla.

4.     Vik ihop kanterna och rulla den. Gör likadant med alla blad. Om du tycker att det var svårt så titta på bilderna.

5.     Lägg dolmarna på rad som en cirkel ovanpå köttet i grytan.

6.     Hämta citronjuice och häll det över vindruvslöven.

7.     Strö 2 matskedar salt över dolmarna.

8.     Lägg en tunn mattallrik som lock över. Obs! Tallriken måste vara mindre än grytan, så att den ligger ovanpå dolmarna, men nere i grytan.  

9.     Häll vatten över så att det täcker vindruvsbladen. Ställ sedan grytan på spisen på hög värme. När den bubblar sänker man till låg värme.

10.  Låt grytan koka i ungefär 3 timmar. När den är klar, så tömmer du vattnet från grytan i en djup tallrik. Var försiktig när du gör det, så att du inte bränner dig. Tips! Du kan även äta den här buljongen tillsammans med maten.

 

Jag hoppas att ni provar det här, för att det är JÄTTEGOTT!!!

Abeer Maraawi

 
 
 

Kommentera inlägget här :