Afghanskt ris - Kabuli Pulao

 

Ingredienser för 2 – 5 personer:

• 20 dl basmatiris

• 1 dl mandel

• 1 dl pistagenötter (osaltade)

• 5 stora morötter

• 2 dl russin

• 2 matsked kummin

• 2 dl olja

• 1 tesked salt

• 2 muggar vatten eller buljong från köttet

 

Gör så här:

1. Blötlägg riset i en kastrull 1-2 timmar innan tillagning.

2. Skala morötterna och skär i långa strimlor. Fritera dem i stekpannan med olja.

3. Lägg mandel och nötter i hett vatten och dra av skalet. Dela dem i halvor.

4. Lägg i russinen, mandeln och nötterna i stekpannen tillsammans med morötterna.

5. Häll olja, salt och vatten eller buljong i en liten kastrull. Koka upp och låt sedan stå på den varma spisen.

6. Koka upp rent vatten i en stor kastrull. Häll riset i det kokande vattnet och låt det koka i ca 5 minuter.
Riskornen ska vara lite hårda inuti (ha en hård kärna).

7. Sila av riset när det är lagom hårt. Häll tillbaka riset i kastrullen.

8. Häll de kokta vattnet med oljan och saltet i riset och blanda.

9. Tillsätt kumminfröna och blanda med riset.

10. Vira in kastrullocket i en ren kökshandduk, och lägg locket på risgrytan. Låt stå på svag värme i 15-20 minuter.

11. Servera i en stor tallrik och dekorera riset med morötterna, mandeln och nötterna.

Smaklig måltid! 

 

Narges Kabir

 

Bild: http://2.bp.blogspot.com/-POwC-vJKwjE/Tp2gJ-7LWMI/AAAAAAAAJtE/Hm7p7RZ2h7Y/s1600/DSC_0081.JPG

Taggar: Afghanistan, Kabul, Kabuli, Kabuli Pulao, Palau, Palaw, Pulao, ris;

Kommentera inlägget här :